Robert Reich

Robert Reich er en spennende person. Rent fysisk er det ingen som ville mistenke han for å være basketballspiller, og i avisene ble han tillagt, eller skal en kanskje si beskyldt for å ha betydelige stand-up-evner, på grunn av sine mange tabloide uttrykk. I går holdt han et glimrende foredrag om ulike typer fortellinger, eller narrativer, i amerikansk politikk.

Han mener å finne at politiske taler er sentrert rundt fire typer temaer.

The triumfant individual kan oversettes med den suksessrike person. Dette var i tidligere tider personer som hadde gjort alvor av den amerikanske drømmen. Mens den suksessrike mann i tidligere tider godt kunne være en politiker, er dette som oftest en person med suksess på businessfronten i dag. Entrepreneurene er dagens prototyper på de vellykkede.

Hans andre gruppe er historien om det ønskede fellesskap, hva en ønsker å oppnå sammen med andre. Prototypen på denne typen historier er Martin Luther Kings tale, ”I have a dream”.

Mens de to første historiene er positive, er de to siste negative.

The rot at the top handler om sviktende ledelse og omdømme, om korrupsjon og dårlig innflytelse, altså om organisasjonens egen iboende svakhet.

The mob at the gate handler imidlertid om de ytre fiendene, om den felles trusselen som holder oss sammen i en tid da vi likevel ikke har nok indre styrke til å stå sammen. Al Qaida er et typisk eksempel på denne.

Det interessante med Reich er både hans retoriske evner, hans blendende fortellekunst og hans evne til forenkling, stilisering og å benytte de stiliserte kategoriene i en analyse av både tidligere og nåværende politikeres taler. Det hele minner mye om Johan Galtungs ferdigheter i så måte.

Et eksempel på den retoriske elegansen. Pluteselig spør han forsamlingen om de la merke til det populistiske perspektivet i mange av Clintons taler? Forsamlingen humrer, fordi han kommer inn på en arena han gjennom sitt mangeårige virke som arbeidsminister i Clintonregjeringen kjenner godt, og det bygges opp forventninger om at det kanskje kommer noen avsløringenger fra den arenaen. Well, I do, sier han. For det var jeg som skrev talene.

Artikkelen eller kanskje boka kommer vel antakelig om ikke så lenge, og den har jeg faktisk lyst til å lese.

1 kommentar

Filed under refleksjon

One response to “Robert Reich

  1. Lagt til etter tips fra Erik Syring:

    Robert Reich: How Unequal Can America Get Before We Snap?

    http://webcast.berkeley.edu/stream.php?type=real&webcastid=12274

    http://www.robertreich.blogspot.com/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s