Er data det eneste saliggjørende?

Dette, eller rettere sagt «IKT  – en løsning på det meste?» er tittelen på en blogginnlegg Berit Gjellesvik har skrevet. Her er mange reflekterte tanker om hva teknologien gjør for og med oss, og konklusjonen «jeg tror ikke på IKT som den ene medisinen!» veldig lett å slutte seg til.

Men samtidig er det veldig langt igjen til vi har utnyttet potensialet som ligger i bruk av mediert kommunikasjon, som dette egentlig handler om. Selv blir jeg rimelig oppgitt når «barna» kommer hjem fra skolen, år etter år med den samme leksa: Skriv 5 faktasetninger om ….  (det skjedde seinest i forrige uke). Og samtidig er skriveredskapene de samme som jeg hadde på skolen, lærebøkene bygger på samme pedagogikk og organiseringen av undervisningen er for det meste ganske lik.

En ting er grunnskolen, der er utfordringene mye større enn i videregående, men også vgs har store utfordringer, eller hva skal en si når en tredel slutter før de har gjennomført alle tre årene?

Da må vi etter mitt syn begynne å lete etter andre løsninger enn dem vi har sett før, og en mulighet som svært mange peker på, er å designe læreprosessene på andre måter. Det er nettop det som skjer når elever og lærere begynner å blogge, eller de skriver tekster sammen i wikiene. Og det er svært mange andre måter å arbeide på også, som det tar tid å lære seg, men som gir muligheter for mer spennende og engasjerende arbeidsformer.

Lærebokspedagogikken, med «les ett kapittel og gjør oppgavene etterpå», kan sikkert fungere i mange situasjoner. Men elever som er vant til å «arbeide» på helt andre måter, finner ofte denne formen lite engasjerende, og særlig aktiviserende er den jo heller ikke.

Jeg skulle gjerne kommentert blogginnlegget direkte, men en må tydeligvis være medlem av den tjenesten bloggen er lagt på for å kunne kommentere også. Da blir terskelen for høy og kommentaren kommer som et eget blogginnlegg i stedet.,

1 kommentar

Filed under læring, Skole

One response to “Er data det eneste saliggjørende?

  1. Når skal vi slutte å være for eller mot «data» (vi er jo så upresise i vår språkbruk, data har ingenting med digitale verktøy å gjøre). Kan vi ha samme diskusjon: for eller mot bøker (går i stykker, permene revner, arkene flagrer), blyanter (knekker jo bare likevel)? For å sitere lokalavisen vår sist onsdag(!!!) internett er kommet for å bli. Kan ikke heller diskusjonen gå på bruk; når passer det, når passer det ikke, hvilke verktøy er mest hensiktsmessig til hvilke formål. Verden er digital enten en liker det eller ikke, skal ikke det få betydning for skolen og?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s