Spotify er genialt – gratis musikk

image Nå har jeg testet Spotify noen dager. Her kan du streame musikk rett fra nettet i rimelig god kvalitet ( i alle fall på mine pc-høytalere av typen Cambridge sorround). Til og med æ ø og å fungerer bra, og Fred Åkerstrøm fyker rett inn på desktopen. 11 album, samt andre album der han medvirker.

Gamle Tasavallan Presidentti og Wigwam, to finske kultband fra 70-tallet kan jeg også spille igjen. Det er enkelt å lage spillelister, slik at jeg kan finne igjen godbitene. I tillegg ser det også ut til at den har en eller annen form for «recommender system», slik at den finner fram musikk som er i samme sjanger som det du allerede har spilt.

Forretningsmodellen er som rett ut av læreboka. En gratisversjon som du må være invitert for å få, og som er finansiert av annonser. Du kan også kjøpe dagpass og får tilgang til hele   musikkbiblioteket for 9 kroner pr dag, eller du kan kjøpe fullt abonnement for 99 kroner pr måned. Da får du til gjengjeld også dele musikken din med andre, kan samarbeide om å lage spillelister med mer.

Spotify understreker også musikkens sosiale sider, og bidrar til felles opplevelser. Den plugger inn i Facebook, og du kan finne spillelister som åpnes rett i spilleren. Dette er også svært genialt. I gruppen på Facebook finner du ulike spillelister, som lagres i klienten når du åpner dem.

Programmet er også omtalt i Teknisk ukeblad. Men ikke alle som har testet det en stund er like begeistret da. Og her får du også vite hvordan du kan bli medlem, hvis du ikke allerede er det da.

 

image

11 kommentarer

Filed under refleksjon, sosiale nettverk, tjeneste

11 responses to “Spotify er genialt – gratis musikk

 1. Fikk spotify i helga jeg, og det er kult, det er ingen tvil om det.

  Men jeg får litt samme følelsen som når Napster kom og vi satt og lastet ned musikk med lynets hastighet – dette kan umulig vare?

  Samtidig klør jeg jo etter å få spillelistene ut fra PC’en min – en applikasjon til iPhone/ipod Touch bør jo være på trappene – så kan man dokke den og ha verdens største stereoanlegg:-)

 2. …… og jeg hørte/leste rykter om at Spotify har sperret for den proxy-metoden du omtaler ovenfor. Men jeg vet ikke om det stemmer..

 3. hovelsj

  Jeg må legge til at Spotify kan brukes sammen med http://last.fm.

 4. Her kommer det nok flere endringer, så vi får se hvilke forretningsmodeller som «setter seg» over tid. MySpace har nye ting på gang, iTunes åpner gradvis opp osv.
  Og hva gjør vi når vi ikke er knyttet til en PC med nettforbindelse?
  Det kommer vel snart en iPod-applikasjon som gjør at vi kan kjøre spillelista over dit, og da koster det vel også litt mer. Men er dette så bra som det ser ut til, kommer betalingsviljen til å være høy. Det vi vil betale for er tilgjengelighet, individuell tilpassning og muligheter for å dele med andre.
  Uansett så er dette er stort steg videre fra vanlige nedlastingstjenester.
  Så får vi se hvordan det funker og om det er bedre enn last.fm, iLike og andre gode musikktjenester.

 5. godt poeng at det vi vil betale for er tilgjengelighet og individuell tilpasning – jeg tror det er dette som driver mye av dagens pirater. Det tar meg kortere tid å laste ned en film i god kvalitet (divX) enn å dra på videosjappa og leie den samme filmen. I tillegg blir den gjerne tilgjengelig før på nett også – med norsk tekst. Når skal leverandørene skjønne at kundene må få bestemme hvordan de skal kjøpe varene?

 6. Fredd G Rundevold

  Rent prinsipielt: Har du ingen etiske betenkeligheter/motforestillinger med å gi leserne veiledninger hvor de må «lyve på seg» en falsk nasjonalitet for å kunne ta i bruk en netttjeneste?

  (Jf Spotify hvor en må utgi seg for å være britisk og AppleTV hvor en må oppgi en adresse i USA for å se film).

 7. Jeg fremstår som Norsk for spotify – funker helt fint det:-)

  Det er uansett et tegn på at tidene har forandret seg – det går ikke lenger å introdusere produkter for ett marked, og ikke for et annet – for det er bare ett marked….
  Det er som å gi is til bare halvparten av barna i barnehagen – resten lurer på hvorfor ikke de får, og forsøker å komme seg over i gruppen som får is:-)

 8. Det er et vanskelig spørsmål du stiller Fredd, så jeg har lagd et eget innlegg om saken. Men jo, jeg har betenkeligheter, men så lenge noe ikke er klart ulovlig, synes jeg ikke det er galt å gjøre det. Argumentasjonen finner du her :
  https://arnek.wordpress.com/2009/01/13/om-etikk-lover-og-konvensjoner-i-det-digitale-nettsamfunnet/

 9. Spotify er fint som bare det, og som hovelsj nevner er utveksling av spilledata til last.fm integrert sømløst. Herlig. Med slike tjenester er det vel ikke lenge til vi ser portable spillere med egen ip og wlan-oppkobling. Hva angår løgn og bedrag for å få opprettet konto, antar jeg at Spotify’s begrensning handler mer om å ha noe kontroll på hvor fort tjenesten vokser, mer enn det faktisk handler om å bare gi briter tilgang. Etter innmelding har jeg (etter påtrykk fra Spotify) omregistrert til norsk adresse, uten at det har begrenset mine muligheter til å invitere andre. Så om det er noen som vil prøve ut en ‘legal’ invitasjon, har jeg en til den første som fremmer forespørsel til eposten min. Sånn bare for å feire hvor godt Spotify fungerer:)

 10. Tilbaketråkk: YouTube, TV2 og NRK blir viktigere for skolene enn forlagene. « Arne Krokan

 11. Tilbaketråkk: 10 måter sosiale medier vil forandres på i 2009 « Arne Krokan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s