Den nye maskinalderen

Denne uka kom boken The second machine age ut. Den handler om hvordan den første industrielle bølgen nå erstattes av nye typer maskiner. I den første industrielle bølgen erstattet maskinene våre muskler, og mennesker og maskiner var komplimentære, fordi det var menneskene som styrte maskinene.

I den nye maskinalderen styrer maskinene seg selv. Googles bil kjører alene i trafikken. Om du bruker Waze på din smarttelefon, vil du bli rutet gjennom den raskeste veien  til målet ditt, uansett hvor mye trafikk det er på veiene. Waze vet hvor mye trafikk det er på de enkelte veiene, fordi den er koblet til nettet.

I det digitale nettsamfunnet blir stadig flere tjenester digitale, stadig flere ting blir koblet til nettet, og veksten er eksponentiell. Hvordan skal vi forholde oss til arbeide i et slikt samfunn? Hva skal vi mennesker gjøre når teknologien tar over kunnskapsarbeide også? Det er blant spørsmålene som drøftes i boka over. Ett av forslagene er å gi alle mennesker i et samfunnet en grunnlønn, et annet å senke skattene på arbeide og et tredje å endre utdanningssystemene slik at flere mennesker kan lære å utnytte de nye teknologiene bedre.

Boka anbefales, og om du vil ha en kort intro kan du lese Thomas Fridmans omtale i NYT. 

Mange vil nok komme til å ønske at de hadde en hammer når noen av disse nye innovasjonene dukker opp et sted i nærheten av dem selv.

2 kommentarer

Filed under refleksjon

2 responses to “Den nye maskinalderen

  1. Ivar Leveraas

    Hei og godt år Blir moocen fra i høst gjentatt i vår?

    Sendt fra min iPhone

    > Den 12. jan. 2014 kl. 22:21 skrev Arne Krokan : > > >

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s