Utdanning og betaling

Utdanning har stått på dagsorden både på NHOs årskonferanse og på NHO Rogalands årskonferanse, der jeg sitter når jeg  skriver dette. Her har både Erna og Kristin Skogen Lund foredratt. Sammen med styreleder i KS har de vært opptatt av utdanning og behovet for å skape en bedre skole med bedre resultater. De fleste snakker om læreren som den viktigste ressursen, men jeg savner noen her som også setter fokus på selve læreprosessen, på hvordan den kan forbedres.

Det er hva jeg skal snakke om i mitt foredrag om «MOOC – fremtidens undervisning?» som kanskje mer handler om fremtidens læreformer.

På NTNU var 200 av 300 studenter i en informatikkforelesning i gang med en MOOC i samme fag som de studerte på NTNU. Dette er en bølge som utvilsomt vil endre vilkårene for oss som lever av å undervise ved et universitet.

Årskonferansene har vist at vi har mye å gå på når det gjelder å bedre utdanningskvaliteten. Og Mari Rege viste at den beste investeringen i utdanningssektoren er å sørge for gode barnehager. Da er det også et paradoks at høyere utdanning er gratis i Norge, mens barnehager må vi betale for. NHO vil ha obligatorisk barnehage for 5-åringer for å bedre læringstrykket i tidlig alder. Dette kan være en smart vei å gå. 

Og kanskje skulle vi ta penger fra høyere utdanning og skape bedre barnehager? I høyere utdanning er frafallet hele 42 %. Kanskje vil dette også bli lavere dersom noen må betale en egenandel for å studere?

Det er ikke så lett å vite hva som gir størst samfunnsøkonomisk gevinst, men det er kanskje en diskusjon vi bør ta? For en endring av finansieringsgrunnlaget for læringssystemene våre er jo noe en kan gjøre med politisk. Om en vil.

 

Legg igjen en kommentar

Filed under refleksjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s