Hvordan endres høyere utdanning?

Det har jeg skrevet en kronikk om, publisert i Adresseavisa.

Og jeg kunne poengtere at dette selvsagt ikke bare gjelder endringer i de tradisjonelle utdanningssystemene. Kommunenes sentralforbund KS er i ferd med å etablere et omfattende nettbasert utdanningstilbud til ansatte i kommunene, og DIFI det samme rettet mot alle statsansatte. Og da snakker vi ikke om å flytte forelesninger over på nett, men om å designe unike digitale læringsressurser basert på varierte læreformer og med fokus på at det skal ha effekt på de ansattes praktiske arbeidshverdag. 

Digitalisering av læreprosesser vil med andre ord skje over det meste av samfunnet. Da er det også viktig at både grunn- og videregående skoler henger med, for nå blir det mulig å skalere opp leveransene slik at enda fler kan få utdanning.

Det er også målet for prosjektene vi kjører i SMART LÆRING på NTNU. Jobb smartere og skalèr opp utdanningstilbud ved å digitalisere hele eller deler av dem (vi kommer til å teste begge deler).

4 kommentarer

Filed under refleksjon

4 responses to “Hvordan endres høyere utdanning?

 1. Tilbaketråkk: Hvordan endres høyere utdanning? | Arne Krokan | Påkobler Katarina Lerkendal

 2. Det du skriver her «Og da snakker vi ikke om å flytte forelesninger over på nett, men om å designe unike digitale læringsressurser basert på varierte læreformer og med fokus på at det skal ha effekt på de ansattes praktiske arbeidshverdag.» tror jeg er uhyre viktig. Det er jo lett å tenke seg at nå flytter vi bare forelesninger over på nett og så sparer vi noen kroner. Mange kan tenkes å tenke slik… Samtidig er det veldig krevende både for lærere og studenter å legge til rette for gode digitale læringsressurser og gode oppgaver som er realistiske/meningsfulle og som ikke oppleves som tidtrøyte. Den viktigste oppgaven er etter min mening å få folk i tale. At studentene deltar aktivt, deler tanker, erfaringer og stiller gode spørsmål (og at det er noen i den andre enden som kan svare på dem (ikke bare en datamaskin) – uansett om det er en student eller en professor i den andre enden). Får vi det til kan vi bygge ny kunnskap sammen og det er både spennende og givende!

 3. Hei karer, jeg holder på med min ped. oppgave i tysk fagdidaktikk og ser bla. på muligheten for økt læring gjennom Gamification. Jeg er også involvert med ndlas tysk-fagredaksjon, som ruller ut tysk I for grunnskole OG vgs høsten 2014.
  Det kunne vært interessant for dere å se på prosessen, ettersom dette er ett av de første fagene som overbyggende fra grunnskole til vgs, og som kan bane vei for mange andre fag.

  KS dessuten har vedtatt at de støtter ndla for å digitalisere hele grunntrinnet, så her handler det om mye penger og mange disruptions.

  Mvh
  MortenH

 4. Inger Langseth

  Hei,
  Interessant for meg som fremmedspråksdidaktikker i Smart læring. Slår gjerne av en prat. På NKUL?
  Hilsen Inger Langseth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s