Cappelen med Open Access publisering

I går lanserte Cappelen at de vil samarbeide med Co-Action Publishing og Caroline Sutton om å utvikle Open Access publiseringssystemer. Prof Jill Walker Rettberg er antakelig den første i Norge som har publisert en fagbok på et stort anerkjent forlag m Open Access. Det kan du lese mer om her.

Det viktigste med Open Access er at det nå blir gratis for leserne å få tilgang til artikler som publiseres i norske vitenskapelige tidsskrifter. Forskningsrådet har stilt som krav at utgivere som mottar støtte må bruke Open Access fra 2017, så utgiverne må endre praksis.

Det betyr antakelig at vi kommer til å betale for å få artiklene våre vurdert av redaksjonen, peer reviewed og publisert. Gjennom å digitalisere selve arbeidsprosessene kan forlagene spare noe ressurser, dessuten er det jo stort sett ansatte ved universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter som skriver slike artikler, og det er deres kollegaer som er fagfeller, så mesteparten av arbeidet gjøres av offentlige ansatte. Nå som vi ikke lenger trenger grafiske designere, det administrative koordineringsarbeidet blir mindre og systemene håndterer selve publiseringsprosessen, er det andre egenskaper vi kommer til å etterspørre. Feks kunnskap om hvordan en skal greie å spre kjennskap til artiklene. Og her kommer antakelig sosiale medier inn. Da må vi forskere bli flinke til å bygge nettverk gjennom Twitter, Facebook og LinkedIn slik at mange også kommer til å lese artiklene våre.

Når folk handler på Amazon, gjøre over 1/3 av handlene ut fra venners anbefalinger. Slik kommer det til å gå med tidsskriftene også. Lenker vi sender til hverandre med anbefaling om hva våre venner bør lese blir viktige. Det samme blir ulike kuratortjenester som Scoop og Paper.li.

Så gratulerer til Cappelen som tar tyren ved hornene. Jeg jobber med en bok om digital forretningsutvikling som kommer på Cappelen til våren. Jeg håper vilkårene for å publisere den kan endres fra de tradisjonelle standardkontraktene, og at forlaget faktisk bidrar i en større del av verdikjeden, også etter at selve bokmaterialet er ferdig. Men det skal jeg skrive mer om en annen gang.

Legg igjen en kommentar

Filed under refleksjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s