Søk på internett – vanskeligere å finne det du trenger ?

For ikke så mange dagene siden ble det meldt at Google endrer algoritmene sine hver fjerde dag, og noen ganger oftere. Det de endrer er både hvilke faktorer som skal telle med når de skal presentere en rekkefølge på alle funn som anses å være relevante for det du søkte etter, og ikke minst hvilken relativ vekt hver av faktorene skal ha.

Algoritmene er selve motoren i systemet, en forretningshemmelighet som antakelig er mer verdt enn oppskriften på Coca Cola. Søkemotoroptimalisering er blitt en egen spesialitet, og du er nødt til å holde  på med det hele tiden for å henge med, nettop fordi Google endrer algoritmene. Når algoritmene endres, må også optimaliseringen endres dersom en ønsker å befinne seg nær toppen av trefflisten.

For hvor mange ganger blar du til side tre eller 15 når du får mange tusen, for ikke å si millioner av treff på søket ditt? Ikke vet jeg, men det sier seg selv at det er en fordel å være den som kommer først opp, i alle fall i det første skjermbildet. Kampen om oppmerksomheten, og det første skjermbildet kommer til å hardne til. Det er som å ha butikken sin ut mot den største handlegata i byen, i forhold til dem som holder til i bakgatene.

Men så oppstår problemet når noen av aktørene blir for effektive til å optimalisere sidene sine. Det vil si, problemet oppstår når ulike nye mellomledd blir mer effektive enn dem som faktisk tilbyr tjenestene. Prøv å søk etter en leiebil i en utenlandsk by, så ser du at det dukker opp en rekke selskaper som formidler kontakt med leiebilfirmaene. På noen områder er disse mellomleddene, som ofte er automatiserte tjenester, svært så godt tilpasset algoritmene i søkemotoren, og det blir altså mellomleddene som får vår oppmerksomhet, og ikke produsentene eller tjenesteleverandøren som vi egentlig ønsker å finne.

Hva blir de videre konsekvensene av en slik utvikling? En mulighet er at kampen om posisjon blant mellomleddene blirl enda hardere og at vi får flere mellomledd som ønsker å tjene penger på søk. En annen mulighet er at flere av dem vi faktisk ønsker å nå blir flinkere til å optimalisere sine egne sider. For å få til dette siste trenger de profesjonell hjelp, og så langt er det vel heller ikke så mange som er svært gode til å gjøre denne jobben. Det hele blir omtrent som å konkurrere på ski eller sykkel. Det er mange som er i god form, og som gjør det godt i Birkebeineren og andre styrkeprøver. Men derfra til å vinne Vasaloppet er det et stort sprang. Og i likhet med Vasaloppet, er det plass til bare en også på toppen av funnlistene til Google.

2 kommentarer

Filed under emarketing, strategi

2 responses to “Søk på internett – vanskeligere å finne det du trenger ?

  1. KP

    Konkurransen om oppmerksomheten øker over alt i samfunnet, ikke bare i søkemotorene.

    Hvis bedrifter fokuserer på riktig utviklede nettsteder, godt redaksjonelt innhold og gode PR-aktiviteter(for å få lenker), så klarer Google å finne de mest relevante slik at de mest relevant får nye kunder rimelig gjennom Google

    Hvis mellom-menn klarer å gjøre denne jobben rimeligere enn selskapene selv, så er det en fordel for bedriftene……..

  2. Tilbaketråkk: AdWords | Digital markedsføring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s